Mától nyújthatják be pályázatukat azok a magyarországi városok, amelyek el szeretnék nyerni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti.

A cím elnyeréséhez pályázni szükséges. A pályázni kívánó magyarországi városok közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével kiválasztja azt, amely esélyes a címre. Minden pályázatnak olyan kulturális programon kell alapulnia, amely erős európai dimenzióval bír. Magyarország a jelölésről legkésőbb négy évvel a cím viselésének éve előtt értesíti az Európai Parlamentet, a Tanácsot, a Bizottságot és a Régiók Bizottságát.

A testület amellett, hogy egy várost a cím viselésére javasol, egyben arra is javaslatot tehet, hogy mely város kapassa meg a Melina Mercouri-díjat, melynek összege 1 500 000 euró.

A pályázat benyújtási határideje: 2017. december 20.

A cím iránt érdeklődő városok 2017. március 6-án (hétfőn) 10:30 órától az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett információs napon kaphatnak további tájékoztatást a pályázatra való felkészüléshez. Az ülés helyszíne: Magyar Nemzeti Múzeum, 1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.

A részletes pályázati kiírás honlapunkról letölthető.