A Kormány által létrehozott Európa Kulturális Fővárosa Tárcaközi Bizottság az alábbi állásfoglalást hagyta jóvá az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Szakértői Testület kiválasztási eljárásáról, melynek alapján a Testület a második körbe továbbjutó három városról – Debrecenről, Győrről és Veszprémről – határozott.

Méltatlannak tartjuk a Szakértői Testület egyes tagjainak a pályázó városok meghallgatásán elhangzott ideológiailag előítéletes és elfogult kijelentéseit, melyek megkérdőjelezték a pályázó városok keresztény kulturális örökségét és történeti arculatát.

Eger már a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa pályázatra is igényes programmal készült. Sokrétű tapasztalatait felhasználva most egy művészeti fókuszú pályázatot nyújtott be, amelyben központi szerepet kap a fény, a vizuális kultúra, a filmművészet. Az egriek jól döntöttek, amikor az előzetes kiválasztási ülés eredményhirdetése után is kitartottak elképzeléseik mellett. A Kormány által életre hívott Modern Városok Program keretében lehetőség nyílhat egyes programelemeket megvalósítani, amikkel Eger hosszútávon is gazdagodhat.

Székesfehérvár – mint Magyarország egykori koronázóvárosa és királyi székhelye – történeti értékeinek, európai kapcsolatainak bemutatását a kormányzat részéről fontosnak tartjuk, és meggyőződésünk, hogy ezzel az európai kultúra is gazdagodni fog.  A város önkormányzata a pályázat részeként mutatta be azokat a beruházásokat, amelyeket a következő években meg fog valósítani. Továbbra is számíthat arra, hogy Magyarország Kormánya kiáll a közös történelmi értékeink megőrzése mellett és folytatni fogjuk az Árpád-ház, illetve a Modern Városok Programot.

Szombathely – az egykori vasfüggönyhöz legközelebb fekvő megyeszékhely – fontos szerepet szánt pályázatában annak, hogy bemutassa, hogyan lehet eltüntetni az európai megosztottság nyomait és a kultúra eszközeivel élénkíteni a gazdaságot. A római korban virágzó Savaria városának romjain felépült Szombathely továbbra is számíthat Magyarország Kormányának figyelmére az értékeik megőrzésében és a térségi összefogás keretében megvalósítani kívánt programjaiban is.

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/harom-varos-jutott-tovabb-az-europa-kulturalis-fovarosa-2023-palyazat-masodik-korebe